Ervaringen van deelnemers

Opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie

 

Evelien Abendanon, directeur Teachers in Media BV productiemaatschappij educatieve films en clips

Mijn contacten zijn persoonlijker geworden

Mijn leerdoel was om meer in contact te komen met mijzelf, omdat vanuit deze ontwikkeling het ook fijner is contact te maken met een ander.
De opleiding heeft mij een mooi inzicht gegeven in mijzelf en in mijn valkuilen en mijn strategieën die ik inzet.
Ik herken mijn eigen gedragspatronen veel beter. Als ik in een oude valkuil stap, herken ik dat direct.
Mijn contacten zijn intenser en persoonlijker geworden. Door de ontmoeting met zoveel verschillende mensen in de opleiding heb ik meer ruimte naar anderen gekregen en ben ik veel minder oordelend. Ik ben milder geworden. Ik gun iedereen deze bijzondere ervaring.

Liesbeth Ledeboer-Van Hoof, personeelsfunctionaris

Sneller kunnen inspelen op de ander

Ik ben blij dat ik mezelf `dit waardevolle cadeau` twee jaar geleden heb gegeven en kan het iedereen aanraden! Tijdens de opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie` heb ik de mens `van binnenuit` leren kennen. Ik ben er zelf meer mens van geworden en kan de ander meer in zijn eigenheid ervaren. Bovendien ben ik evenwichtiger geworden en steeds beter in staat om dicht bij mezelf te blijven. Het is een leerweg waarvan ik geniet en waarin ik me nog steeds verder ontwikkel.

Professioneel gezien doorzie ik eerder wat er in de samenwerking gebeurt en kan ik daar sneller op inspelen. Gedurende twee jaar heb ik intensief naar mezelf gekeken en met studiegenoten in oefeningen en intervisiegroepen samengewerkt. Hierdoor komen de verschillen in persoonlijkheden steeds op andere manieren naar voren. Hoe reageert ieder vanuit zijn perspectief, met andere drijfveren, gevoeligheden, valkuilen en eigen patronen. Om van dichtbij die ander diepgaand te mogen ontmoeten, was voor mij zeer leerzaam.

Marco Vos, begeleider van mensen met een verstandelijke beperking

Een baan vinden die op mijn lijf is geschreven

Bij Corael heb ik echt verrijkende ervaringen opgedaan tijdens de opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie`, want dit traject heeft mij onder andere geholpen om een loopbaankeuzeprobleem op te lossen. Ik ben goed in talen, daarom speelde ik met de gedachte om me te gaan specialiseren in vertaalwerk. In een beroepskeuzetraject was ik daar ook op uitgekomen. Toch bleef er iets knagen.

In verschillende soorten banen ben ik vastgelopen. Vanuit mijn omgeving kreeg ik geregeld te horen dat werken in de gezondheidszorg iets voor mij zou zijn. In de oefening `Logische Niveaus` heb ik bij Corael onderzocht en ervaren hoe het zou voelen als ik ervoor zou kiezen om in de zorg te gaan werken. Via verschillende stappen ervoer ik wat het maken van die keuze voor mij zou betekenen op verschillende niveaus. Ik kwam erachter dat dit goed en kloppend voelde.

De oefening verduidelijkte bovendien dat het werken met ouderen of met mensen met een verstandelijke beperking in een toekomstige baan mij aansprak. Dit ben ik verder gaan onderzoeken.
Daarnaast waren er nog veel obstakels uit het verleden die mij belemmerden. Hieraan heb ik ruimschoots kunnen werken en het gaat nu veel beter met me. Ik sta dichter bij mezelf en durf me in contact met anderen kwetsbaarder op te stellen; iets wat ik voorheen vermeed.
Inmiddels werk ik ruim anderhalf jaar als begeleider bij een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, en heb ik het eerste jaar van een zij-instroomopleiding bij het ROC afgerond. Ik ben enorm blij met mijn keuze en ga met plezier naar mijn werk!

Jolanda Drent- van den Akker, Mensendieck oefentherapeut, Psychosomatisch oefentherapeut

Mezelf blijven voeden als begeleider

In 2006 voelde ik dat het weer tijd werd om wat te gaan doen. Ik werd nieuwsgierig en kwam uit op de site van Corael. Het zien en lezen van deze site raakte me, naar dit instituut ga ik! En zo ben ik aan de opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie` begonnen, daarna de opleiding `Enneagramcoach` en nu de opleiding `Familieopstellingen`.

Onder de bezielende begeleiding van Elly en Piet ontmoette ik mijn echte `Zelf`. Ik deed mezelf tekort en hield me vaak in waardoor ik het gevoel kreeg `en ik dan?` Ik ontdekte dat ik zelf ook voeding nodig had. Ik werk veel met andere mensen en begeleid hen in groei en ontwikkeling. `Mijzelf in relatie met de ander` is het instrument waarmee ik leef en werk. Bij Corael leerde ik mij voeden met de leerstof, oefeningen, de sfeer en met de mensen, die ik hier steeds weer ontmoet.

Op dit moment heb ik drie modules gevolgd van de opleiding `Familieopstellingen` en na de bijzondere oefeningen kan ik zeggen: `Wat een rust… en ruimte.` Ik kan ontvangen, ervaren, delen en doorgeven.

Dong Yun Engels, ICT adviseur

Een verborgen geschiedenis kwam boven

Persoonlijk ontwikkelen vond ik in het begin best eng. Toch voelde ik me snel veilig in de groep, omdat ik mag zijn wie ik ben. Die angst maakte snel plaats voor nieuwsgierigheid, compassie en vooral enthousiasme en plezier. Mijn grootste overwinning is dat ik mijn gevoelens heb leren uiten. Hierdoor heb ik hele mooie contacten kunnen leggen met mijn medestudenten en mensen om me heen. Ik ga nu bewuster om met mijn valkuilen en richt me op mijn kwaliteiten, waardoor ik beslissingen heb genomen die mijn leven een positieve wending gaven. Zo heb ik bijvoorbeeld een leuke andere baan gevonden en ben ik mijn roots gaan zoeken. Een verborgen geschiedenis kwam boven.

Roeland Visser, trainer ICT applicaties

Op zoek naar de essentie in mijzelf en de ander

Nooit had ik kunnen vermoeden dat contact met een ander zo bijzonder kan zijn. Ik heb dat contact met 17 prachtige mensen mogen maken. Mensen die onder de bezielende begeleiding van de Corael-trainers hun masker hebben durven afzetten en zich laten zien in al hun echtheid.
Ik begin mij steeds meer te beseffen dat aandacht voor anderen begint bij aandacht voor mezelf. Die ruimte ervaar ik ruimschoots, samen met het respect. Ont-wikkelen, is wat ik doe. Stukje bij beetje wikkel ik de schil af die zich als een beschermende laag om mij heen heeft gevormd. De schil (ego) heeft zijn diensten bewezen, maar hoeft er niet altijd meer te zijn.
Op zoek naar de essentie in mijzelf en de ander schept een heel bijzondere band. Ik kijk met warme gevoelens terug op het afgelopen jaar en verheug me op het weerzien van mijn groepsgenoten in het tweede jaar. Ik voel mij een bevoorrecht mens. Ik ben namelijk niet alleen persoonlijk, maar ook professioneel in mijn werk als trainer enorm gegroeid.