Wat is Transactionele Analyse

Welkom op de Transactionele Analyse kennis pagina’s!

Deze pagina’s bieden informatie over Transactionele Analyse: Wat is Transactionele Analyse? De meest bekende Transactionele Analyse concepten, de Corael Transactionele Analyse Test (CTAT), informatie over het examen, ervaringen van examenkandidaten, literatuur en veel gestelde vragen.
De TA concepten zullen regelmatig worden uitgebreid. Heb je feedback of voorstellen voor aanvullingen, laat het ons weten op info@corael.nl

Wat is Transactionele Analyse?

Transactionele Analyse is een theorie over de persoonlijkheid, communicatie en psychologische ontwikkeling die is ontwikkeld in de jaren 1950-1970 door Eric Berne.

Hoe verander ik die moeizame communicatie met bijvoorbeeld mijn collega? Hoe komt het dat ik steeds weer opnieuw beland in dezelfde soort situaties? In contact met anderen komen we onszelf tegen. We lopen tegen onze eigen onvermogens aan zonder soms te beseffen wat de dieperliggende oorzaak hiervan is. De Transactionele Analyse (TA) geeft je hierop antwoord, geeft je inzicht in gedrag, gedragspatronen en achterliggende oorzaken. Door je hiervan bewust te worden leer je hoe je deze kunt veranderen. Met de concepten uit de Transactionele Analyse zoals onder andere Ouder-, Volwassene- en Kindrollen, transacties en psychologische Spelen in de communicatie leer je over je jezelf en je eigen communicatie.

Een aanbeveling voor ieder die met mensen leeft en werkt en via de heldere concepten van de Transactionele Analyse inzicht wil krijgen in psychologische achtergronden van de communicatie.

Filosofie van de Transactionele Analyse

• Mensen worden oké geboren, ik ben oké, jij bent oké;
• Iedereen heeft het vermogen om te denken;
• Mensen bepalen hun eigen lot door middel van besluiten op jonge leeftijd die zij later kunnen herzien.