De kunst van begeleiden: Essentiële Vaardigheden voor trainers.

Oefen je het trainersvak uit en ben je toe aan verdieping en verbreding van je kennis en competenties? Ben je onderweg om trainer te worden of wil je onderzoeken of het trainersvak bij jou past? Dan is de trainersopleiding iets voor jou!

Laatst keek ik TV en zag een oceaanrace met enorme zeilboten die grote snelheden per uur behalen. Aan boord van deze schepen was een team van circa 10 ervaren zeilers. Wat opviel is dat het best samenwerkende team de meeste kans maakte om te winnen (naast goed materiaal natuurlijk). Wanneer je kijkt naar de trainingen van deze teams, dan zie je dat ze veel aandacht besteden aan teamvorming en samenwerking. Zo kijk ik ook naar het werken met teams en groepen. Succesvolle trainers zijn mijns inziens trainers die een goede onderlinge samenwerking tot stand brengen.

samenwerkenAls trainer heb je een belangrijke rol in het faciliteren van de samenwerking. Wanneer je als leider van een groep jezelf boven de groep plaatst, creëer je ruimte voor weerstand. Ikzelf begin trainingen daarom eigenlijk altijd met de opmerking dat we samen werken en leren en wij allen verantwoordelijk zijn voor het leerproces van elkaar. In dit co-creatieve proces, een belangrijke stroming in de TA, construeren we samen de werkelijkheid.

We werken in deze training met concepten uit de Transactionele Analyse voor het stimuleren van effectief leren in groepen. Je leert af te stemmen op de groep en onderzoekt jouw persoonlijke stijl en identiteit als trainer. Daarnaast ga je ook heel praktisch aan de slag. Je leert het ontwikkelen van trainingsprogramma’s vanuit de besproken leertheorieën. In de training ontwikkel je zelf en samen met collega deelnemers, je eigen trainingsprogramma van 1 dag. Je krijgt de gelegenheid daar onderdelen van te oefenen en te presenteren.

Deze training verbreedt je trainersvaardigheden, verdiept en helpt je om een (nog meer) stevige, flexibele trainer te zijn.

Meer weten? Bel mij of Corael of schrijf je direct in!

Patrick Odendaal, PTSTA (O)

 

‘Een goede leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in de leider,
een geweldige leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in zichzelf.’
Eleanor Roosevelt