Opleiding Practitioner opleiding Transactionele Analyse

Practitioner opleiding Transactionele Analyse

Basiskennis en -vaardigheden

Verloopt communicatie met anderen weleens lastig en wil je ontdekken wat er nu precies gebeurt? Of wil je als begeleider of manager meer inzicht in communicatiepatronen en tools om mensen beter te begeleiden of aan te sturen?

Doel en resultaat

Deze eenjarige practitionersopleiding Transactionele Analyse geeft je inzicht in gedrag en gedragspatronen, in bewuste en onbewuste interacties tussen jou en de ander en de oorzaak daarvan. En… je leert hoe je deze kunt veranderen.

Tijdens deze opleiding ga je jezelf en anderen beter begrijpen en leer je drijfveren en onderstromen in de communicatie herkennen en beïnvloeden. Samenwerken- en leven wordt hierdoor begrijpelijker en eenvoudiger waarmee je belangrijke stappen zet op weg naar autonomie.
In deze opleiding leer je tevens mensen professioneel te begeleiden of effectiever aan te sturen. Je ontdekt wat er gebeurt in communicatie, wat je tegenhoudt om iemand aan te spreken of feedback te geven of wat weerstand oproept wanneer jij iets initieert.

Kortom, een praktische opleiding waarin je inzicht in jezelf en je communicatie krijgt, je beter leert samenwerken, begeleiden en problemen op te lossen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedereen die zijn/haar kennis en vaardigheden wil aanvullen met Transactionele Analyse en met behulp van de heldere Transactionele Analyse concepten inzicht wil krijgen in de psychologische achtergronden van communicatie.

Wat is TA?

Transactionele Analyse is een theorie over de persoonlijkheid, communicatie en psychologische ontwikkeling die is ontwikkeld in de jaren 1950-1970 door Eric Berne.
Transactionele Analyse gaat dus over de vragen: Wie ben jij? Hoe verlopen je contacten? Hoe komt het dat je bent wie je bent?

Werkwijze

In deze training worden de belangrijkste TA begrippen zowel theoretisch als praktisch behandeld. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met veel praktische oefeningen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van actuele transacties die in de groep plaatsvinden.

Inhoud

In deze training komen Ouder-, Volwassene- en Kindrollen aan de orde, evenals transacties en communicatie-‘Spelen’ die helder maken wat er gebeurt tussen mensen onderling. Je leert hoe je een andere positie kunt innemen, lastige situaties kunt doorbreken en veranderen. Je onderzoekt je script – jouw levensplan – over hoe jij in deze wereld staat en ervoor zorgt dat je steeds weer doet wat je doet. Met andere woorden: hoe het komt dat je steeds opnieuw in een bepaald gedrag belandt, dit in stand houdt en hoe je dit kunt veranderen en sturing kunt geven aan je eigen communicatie.

E-learning

De opleiding wordt ondersteund met een e-learning waarin de belangrijkste begrippen uit de Transactionele Analyse aan de hand van videomateriaal worden uitgelegd.

Intervisie

Om je ervaringen tijdens de opleiding te integreren zijn momenten van reflectie en oefening noodzakelijk. Daarom wordt van de deelnemers verwacht dat zij tussen de cursusblokken deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.

Tijdsinvestering

De opleiding beslaat 8 dagen (16 dagdelen) contact en tussen iedere trainingsdag een intervisiebijeenkomst. De totale studiebelasting voor de lessen, intervisie en huiswerk bedraagt 105 uur.

Certificering

Het laatste blok van de opleiding wordt afgesloten met een onderdeel waarin de deelnemers in subgroepen hun leerervaringen gestalte geven. Wanneer alle blokken zijn gevolgd en het afsluitende onderdeel voldoende is gehonoreerd, ontvang je een certificaat. De opleider is erkend door de European Association of Transactional Analysis (EATA) en de International Association of Transactional Analyses (ITAA). De opleiding bevat 52 erkende lesuren in Transactionele Analyse.

Toelating

Je kunt deelnemen aan de opleiding indien je bereid bent jezelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Specifieke voorkennis is niet vereist. Wel een open leerhouding en de bereidheid om naar jezelf te kijken en met anderen te willen delen.
Voorafgaand aan de opleiding vindt een (telefonisch) kennismakingsgesprek plaats. Je maakt dan kennis met de trainer, we bespreken je ervaringen en verwachtingen en gaan na of de opleiding bij je past.

Trainer

De opleiding wordt gegeven door Karen Bruyn, PTSTA. Karen is door de European Association of Transactional Analysis (EATA) en de International Association of Transactional Analyses (ITAA) erkend opleider in de Transactionele Analyse.

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd door:
– NOBCO met 48 PE punten
– Registerplein met 91 PE punten
– SKJ met 78 PE punten
– Register Vak therapie met 73 punten
– EATA/ITAA met 48 lesuren door een gecertificeerde TA trainer (PTSTA).

Start Data / Bijzonderheden Trainers Prijs Inschrijven
30-09-20 Dag 1 en 2: 30 september en 1 oktober 2020
Dag 3: 29 oktober 2020
Dag 4: 19 november 2020
Dag 5 en 6: 7 en 8 december 2020
Dag 7: 12 januari 2021
Dag 8: 11 februari 2021

Bij inschrijving vóór 1 juli 2020 krijg je 5% vroegboekkorting

Karen Bruyn PTSTA 1.450,- Schrijf in
Optie nemen
15-02-21 Dag 1 en 2: 15 en 16 februari 2021
Dag 3: 15 maart 2021
Dag 4: 22 april 2021
Dag 5 en 6: 26 en 27 mei 2021
Dag 7: 17 juni 2021
Dag 8: 5 juli 2021

Bij inschrijving vóór 1 december 2020 krijg je 5% vroegboekkorting.

Karen Bruyn, PTSTA 1.450,- Schrijf in
Optie nemen
Brochure downloaden

Reacties van deelnemers

Margret

‘Toegankelijk, leerzaam, persoonlijk en veilig. Dat was deze training voor mij.’

Anoniem

‘Transactionele Analyse verrijkt je leven!’

Willem Haitsma

‘Voor een rationeel mens als ik is de TA opleiding van Corael een hele mooie mix tussen kennis en voelen.’

Anoniem

‘Interessante opleiding waarbij je ongetwijfeld heel veel over jezelf zult leren.’

Anoniem

‘Transactionele Analyse zou standaard opgenomen moeten worden in het onderwijsbestel.’

Robert Weijts, trainer/coach

‘De training zou een verplicht onderdeel moeten zijn van het middelbaar en voortgezet onderwijs. Zeer waardevol!’

Wil, loopbaanadviseur

‘Deze training heeft mij inzicht gegeven in een mooi communicatiemodel. Een cadeautje voor mezelf!’

E.J. van den Knaap, Interim professional

‘Zeer waardevolle opleiding met leerstof die meteen toepasbaar is in de praktijk!’

Anoniem

‘Corael blinkt erin uit cursisten te laten groeien in een veilige omgeving.’

Anoniem

‘Ik heb inzicht gekregen in mijn eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Ik heb mijn grenzen (weer) leren voelen. De opleiding zette me op een goed spoor. Werd rustig en duidelijk met respect gegeven in een mooi ruimte.’

Lya

‘Transactionele Analyse is top, ik had het 25 jaar eerder willen leren en ervaren!’

Peggy van Holst-Pellekaan, directeur PO

‘Compacte opleiding Transactionele Analyse waarbij je de inzichten direct kunt toepassen in leven en werk. Uitstekende docent Piet van Haaster.’

Irene van den Berg, adjunct directeur basisschool

‘Ik heb mezelf leren kennen, weet wat m’n uitdagingen zijn en heb ook bewust gekozen om te ‘aanvaarden’.’

Leonie, projectleider

‘Veel inzichten gekregen hoe mensen met elkaar communiceren en als dat wringt hoe dat te veranderen!’

Mirjam

‘Ik heb bij de TA opleiding van Corael geleerd een stem te geven aan het gevoel wat ik heb. Als je niet weet hoe je moet reageren, dan zeg je dat gewoon. Dit oefenden we aan de hand van theorie en veel afwisselende werkvormen over Spel, script enz…’

Marion, intern begeleider/adjunct directeur

‘Duidelijke uitleg, de docenten hebben veel ‘know how’, goede begeleiding. Mijn autonomie laten ze bij mij. Fijn!’

A. Haverslag, communicatieadviseur

‘Ik heb geleerd ratio en gevoel meer in evenwicht te brengen bij mezelf. Nog veel meer te kijken naar wat er in een groep gebeurd en hoe individuen daarin bewegen. Bewuster naar mensen te kijken en te luisteren.’

Anoniem

‘Iedereen die in een team werkt of een opvoedersrol heeft zou de TA opleiding moeten volgen.’

Anoniem

‘Zeer ervaren en kundige trainers, een zeer gemeleerde groep, veel oefeningen, ik ben regelmatig uit mijn comfortzone gehaald!’


Interessant? Deel