Masteropleiding Counseling & Coaching | Enneagram en TA

Counseling, coaching en begeleiding met Enneagram en Transactionele Analyse

Zoek je een coachopleiding die jou op een praktische, effectieve en diepgaande manier helpt de kern te raken? En wil je voorbereid zijn op de valkuilen die met de meeste begeleidingsprocessen gepaard gaan? Met het Enneagram haal je snel de kern van het probleem naar boven in je rol als coach, begeleider of manager en met TA ontwikkel je jezelf als een professionele counselor, coach en begeleider.

In deze éénjarige ervaringsgerichte en erkende masteropleiding Counseling & Coaching met Enneagram en TA:

  • Leer je elk Enneagramtype grondig kennen.
  • Je leert concrete interventies voor elk Enneagramtype toe te passen in je begeleidingswerk.
  • Je krijgt inzicht in de ongezonde aspecten van de Enneagramtypen vanuit de klassieke psychopathologie (DSM-V).
  • Je leert op een professionele manier het vak van counselor, coach en begeleider.
  • Je leert met Transactionele Analyse patronen doorbreken en gericht veranderingswerk te doen.

Voor wie?

Voor iedereen die een praktische en ervaringsgerichte coachopleiding zoekt en op een professioneel en diepgaand niveau stagnerende begeleidingsprocessen wil leren doorbreken en mensen begeleiden, coachen of managen vanuit de kennis van het Enneagram en Transactionele Analyse.

Doel

Het doel van de masteropleiding is deelnemers met het Enneagram een diepgaande kennis van de persoonlijkheid te bieden en met behulp van TA theorie en technieken concrete handvatten om mensen te begeleiden. Je leert bij elk Enneagramtype welke specifieke interventies je kunt toepassen in begeleiding.
Uit onze ervaring is gebleken dat deze coachopleiding ook zeer aanvullend is voor wie al een opleiding voor counseling of coaching heeft gedaan. In een intakegesprek onderzoeken we dan met elkaar of er overlap is.

Brochure van deze coachopleiding downloaden?

Meer informatie vind je in bijgaande brochure:

Inhoud

In deze masteropleiding behandelen we de negen Enneagramtypen en de verschillende psychopathologieën die elk type kan ontwikkelen op psychologisch ongezond niveau. Voor elk Enneagramtype worden concrete interventies behandeld voor veranderingswerk.

De ingang van de psychopathologie wordt gebruikt om vanuit een breder perspectief naar de Enneagramtypologieën te kijken. Met de kennis van de psychopathologie leer je de vervormingen van de Enneagramtypen kennen. De gezonde, gemiddelde en ongezonde (pathologische) aspecten van alle negen Enneagramtypen komen aan de orde. Je leert hiermee ‘ziekte’ van ‘gezondheid’ te onderscheiden.

Met methoden uit de Transactionele Analyse leer je doelgericht te werken en minder snel ‘mee te gaan’ met de zijwegen van de weerstand. We besteden veel aandacht aan het vak van counselor, coach en begeleider.

In de brochure is een uitgebreid overzicht opgenomen van de onderwerpen die worden behandeld.

Werkwijze

In deze coachopleiding wordt, naast je professionele functioneren, ook aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen die direct toepasbaar zijn in je werk of counselings- en coachingspraktijk. Je kunt het geleerde direct integreren in je persoonlijk leven. Met iedere deelnemer maken we een leercontract. Hierin spreken we onder andere af welke persoonlijke en professionele doelen de deelnemer met de opleiding wil realiseren en welke inzet de deelnemer daarvoor levert.

Intervisie

Om de ervaringen tijdens de opleiding te integreren zijn momenten van reflectie en oefening noodzakelijk. Daarom wordt van de deelnemers verwacht dat zij tussen de blokken deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 16 cursusdagen (8 blokken van 2 dagen) en tussen ieder blok een intervisiebijeenkomst. De totale studiebelasting voor de lessen, intervisie en huiswerkopdrachten bedraagt voor deze opleiding 180 uur.

Certificering

De opleidingsuren zijn erkend door de International Transactional Analysis Asssociation (ITAA) en de European Association for Transactional Analysis (EATA). Voor de opleiding krijg je 90 uur aan erkende TA opleidingsuren en 4 uur aan erkende TA supervisie-uren. Deze uren kunnen meetellen voor het internationale ‘Certified Transactional Analyst’ (CTA)-examen.
Het laatste blok van de opleiding wordt afgesloten met een onderdeel waarin de deelnemers hun leerervaringen gestalte geven. Wanneer alle blokken zijn gevolgd, de jaaropdracht is gemaakt en het afsluitende onderdeel voldoende is gehonoreerd, ontvang je het certificaat voor de Masteropleiding Counseling & Coaching.

Toelatingscriteria en intake

De Masteropleiding Counseling & Coaching is een vervolg op de tweejarige practitionersopleiding. Cursisten met een vergelijkbare practitionersopleiding kunnen ook worden toegelaten. Voldoende kennis van het Enneagram, je eigen Enneagramtype en een tweedaagse training TA 101 is een vereiste. Een intakegesprek wordt gehouden om vast te stellen of je vooropleiding voldoende is.

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd door:
– NOBCO met 108 PE punten.
– LVPW met 150 PE punten.
– Registerplein 153 PE punten
– EATA/ITAA met 90 uur les in Transactionele Analyse en 4 uur supervisie door een gecertificeerde TA trainer (P)TSTA.

Kosten

De kosten zijn inclusief koffie/thee lunches en documentatiemap en exclusief de kosten voor de benodigde literatuur. De kostenraming hiervoor is opgenomen in de flyer.

Indicatie Enneagramtype

Wil je een indicatie van je enneagramtype? Doe de test op Enneagramsite.nl.

Startdata

Bekijk agenda
Startdatum
03/11/2022
Data / Bijzonderheden:

De volgende groep start op:
Blok 1: 3 en 4 november 2022
Blok 2: 29 en 30 november 2022
Blok 3: 20 en 21 december 2022
Enneagramavond op 23 januari 2023 (type 2,4)
Blok 4: 25 en 26 januari 2023
Enneagramavond op 30 januari 2023 (type 1,7)
Enneagramavond op 9 februari 2023 (type 5,8)
Blok 5: 21 en 22 februari 2023
Enneagramavond op 22 februari 2023 (type 3,6,9)
Blok 6: 28 en 29 maart 2023
Blok 7: 19 en 20 april 2023
Blok 8: 6 en 7 juni 2023


Extra informatie:

Bij inschrijving vóór 1 augustus 2022 krijg je 5% vroegboekkorting.
Prijs:

3300,-

Onze trainingsgids 2021-2022

Wilt u onze trainingsgids 2021-2022 ontvangen? Onderstaand kan je hem direct downloaden.