Overzicht van opleidingen

 

Basis(practitioner)opleidingen

Persoonlijke Ontwikkeling en Professionele Communicatie

De basisopleiding Persoonlijke Ontwikkeling en Professionele Communicatie is een tweejarige opleiding op practitioner niveau bestemd voor mensen die zich persoonlijk en/of professioneel willen ontwikkelen. Deze opleiding start jaarlijks in september en november. In deze opleiding wordt gewerkt aan de hand van:
– Enneagram
– Transactionele Analyse (TA)
– Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
– Familie- en organisatieopstellingen

Practitioneropleiding Transactionele Analyse

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die hun kennis en ervaringen willen aanvullen met Transactionele Analyse.

Masteropleidingen

In vervolgopleidingen bieden wij verdieping aan in je verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling op master niveau:

  • Masteropleiding Counseling en Coaching | Enneagram en Transactionele Analyse
  • Masteropleiding Transactionele Analyse

Een een opleiding om je voor te bereiden op het internationale CTA examen:

  • Kopstudie Gecertificeerd Transactioneel Analist CTA

 

Basiscompetentie Transactioneel Analist (BTA)

Corael Opleidingen biedt de mogelijkheid om het BTA certificaat te behalen. Dit certificaat is erkend door de Nederlandse vereniging voor Transactionele Analyse (NVTA).

Meer lezen over BTA studie


Het BTA certificaat is een certificaat dat wordt uitgegeven door de NVTA. Indien je voldoet aan onderstaande criteria kan je in aanmerking komen voor dit certificaat en een vermelding krijgen op de website van de NVTA.

De criteria voor het BTA certificaat zijn:

De cursist kan het BTA certificaat verwerven als hij/zij voldoet aan de volgende criteria:
1. minimaal 200 uur opleiding in TA van erkende TA opleiders (P)TSTA-ers.
2. 10 uur persoonlijk werk of supervisie.
3. 20 uur intervisie.
4. minimaal 1 jaar lid van de NVTA.
5. het schrijven van een verslag van de persoonlijke en profesionele leerervaringen van minimaal 3 A4 met gebruikmaking van TA concepten. In dit verslag beschrijft de cursist:
– Welke leerdoelen je had aan het begin van je opleiding.
– Welke doelen er gedurende je opleiding zijn bijgekomen.
– Wat je hebt geleerd tijdens je opleiding aan de hand van de TA concepten: egotoestanden, transacties, strooks, script, miskenningen, symbiose, rackets en Spelen.
Je geeft op alle punten eigen voorbeelden.
– En wat je vervolgstappen in je TA studie zijn.

Dit verslag moet worden voorbesproken met je TA opleider. De opleider van de cursist ondertekent het verslag voordat de aanvraag wordt indient bij de BTA certificeringscommissie van de NVTA (via het secretariaat van de NVTA).
Deze criteria zijn geldig vanaf 1 september 2019.

Het BTA certificaat is bij Corael te behalen met de tweejarige opleiding en één van de twee (vervolg)masteropleidingen.


 

Gecertificeerd Transactioneel Analist (CTA)

Corael Opleidingen biedt de officiële opleiding tot internationaal gecertificeerd Transactioneel Analist (CTA). Een erkende opleiding (door de European Association for Transactional Analysis (EATA) en de International Association for Transactional Analysis (ITAA)) waar we erg enthousiast over zijn.

Meer lezen over CTA studie

TA, een internationale gemeenschap

TA is een theorie over de persoonlijkheid, communicatie en psychologische ontwikkeling. Door het internationale karakter zijn TA-professionals gewend kennis te delen. Zo is een voortgaande ontwikkeling van de TA-theorie ontstaan. Wereldwijd zijn er meerdere keren per jaar TA-congressen waar kennis en nieuwe ontwikkelingen worden gedeeld. Boeiend om van elkaar te leren en erg leuk om een internationaal TA-netwerk op te bouwen.

TA-route bij Corael: op naar het internationaal certificaat

Wanneer je je wilt verdiepen in TA heb je verschillende mogelijkheden op practitioner- en master-niveau, naar keuze in combinatie met Enneagram en NLP.

Practitioner-niveau

– Onze opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie noemen we ook wel onze basisopleiding. Dit is de start voor ieder die zich persoonlijk en professioneel wil ontwikkelen aan de hand van Enneagram, TA en NLP.

– Wie op een van deze terreinen al een of meerderere opleidingen heeft gedaan kan ook alleen de basiskennis opdoen in de Practitioneropleiding Transactionele Analyse.

Master-niveau

Wil je je na de basis- of practitioneropleiding verder ontwikkelen in begeleidingswerk en/of TA dan heb je de keuze uit twee opleidingen: de masteropleiding counseling en coaching en de masteropleiding TA.

– In de masteropleiding Counseling en coaching gebruik je TA om mensen te begeleiden. Als model voor de persoonlijkheid staan het Enneagram en de basiskennis van psychopathologie centraal. Je leert in deze opleiding naast een verdieping in het Enneagram ook TA te gebruiken in je begeleidingswerk.

– In de masteropleiding Transactionele Analyse leer je de belangrijkste TA-concepten diepgaand kennen en toepassen. Een verdere integratie van TA in je denken en werken.

Beide opleidingen geven je ook een verdieping in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Ze vullen elkaar aan en je kunt ze in willekeurige volgorde volgen.

Leerroute Naar CTA

‘Met TA heb ik geleerd dat ik zelf de regie heb, keuzes kan maken om mijn gedrag en communicatie te veranderen en een andere sturing kan geven aan een gesprek. Dat voelt krachtig!’

Leren in lagen

TA leren is leren in lagen. Zo leer je in de tweedaagse introductietraining TA 101 de meeste bekende TA-concepten. Wanneer je je verder verdiept in deze concepten integreer je ze en krijgen ze een diepere betekenis. Een voorbeeld: het concept ‘Ik ben oké, jij bent oké’ lijkt ogenschijnlijk eenvoudig, maar krijgt pas echt diepte wanneer je het doorgrondt en je eigen maakt.
Door gedurende een langere periode de verdere verdieping te zoeken integreer je de concepten op een diepere laag. Het wordt je taal om te kunnen beschrijven wat je doet en waarom je iets doet, tot in ieder detail van je begeleidingswerk. En dat stimuleert natuurlijk je professionele ontwikkeling.

CTA Examenvoorbereiding, voor wie nog verder wil…

Met een van de genoemde practitionersopleidingen en de beide masteropleidingen heb je een goede basis om je voor te bereiden op het gecertificeerd Transactioneel Analist (CTA)-examen.
Je kan examen doen in vier richtingen: psychotherapie, organisaties, educatie en counseling. Vanuit Corael kunnen wij je begeleiden bij het TA-examen in counseling.

De kopstudie CTA geeft je een goede voorbereiding op het internationale examen. Ook krijg je in het examenvoorbereidingstraject regelmatig supervisie, individuele of in een kleine groep: over je werk als begeleider, het maken van je schriftelijk examen en je voorbereiding op je mondeling examen.

Het internationale examen

Om op te gaan voor het CTA-examen moet je voldoen aan een minimum aantal uur TA-training en supervisie. Met de opleidingsroute van Corael heb je de meeste uren gerealiseerd en groei je stap voor stap naar het examen.
Het schriftelijk CTA-examen bestaat uit een scriptie die je schrijft aan de hand van een aantal vragen.
Voor het mondeling examen maak je drie opnames van je (counseling)werk. Elke opname mag maximaal vijf minuten duren. De examencommissie bevraagt je over je werk met TA-concepten. Het examen is in het Engels, maar je mag gerust een tolk meenemen.

‘Een prachtige weg naar professionalisering!’

Een flink studietraject, waarom?

TA lijkt ogenschijnlijk simpel maar kent veel diepgang. Het voordeel van een langer studietraject is dat je je de concepten steeds meer eigen maakt en sneller ziet wanneer iemand bijvoorbeeld vanuit zijn script reageert of je uitnodigt tot Spel.
In dit traject krijg je over een langere periode feedback op je werk, waardoor je steeds preciezer kunt zien en benoemen wat er gebeurt in je contact met anderen. Je leert bewust keuzes te maken in je reacties daarop. Een prachtige weg naar professionalisering.

Ook het examen geeft je een stevige push in je professionele ontwikkeling. Het is als een vlinder die uit zijn cocon kruipt: het vraagt een flinke inspanning, maar als je erdoor heen bent geeft het je een flinke dosis zelfvertrouwen in je werk en je leven. ‘Je bent nu CTA, dat heb je maar mooi voor elkaar gekregen!’Interessant? Deel