Opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie

Leven en werken vanuit autonomie:

Enneagram-, Transactionele Analyse- en NLP-practitioner

zegel-professionele communicatie-kleur-kleinDeze erkende opleiding combineert drie doeltreffende en bekende psychologische stromingen en is daarmee uniek in Nederland. De opleiding is gericht op persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling en professionele communicatie. In twee jaar word je opgeleid tot Enneagram, TA- en NLP- practitioner en leer je de basis van familieopstellingen kennen. Het beste wordt aangeboden uit drie belangrijke stromingen die elk op hun eigen specifieke wijze de persoonlijkheid van mensen benadert. De wijsheid van het enneagram geeft je een diep inzicht in jezelf, Transactionele Analyse (TA) leert je onbewuste patronen herkennen in je relaties met anderen en NLP geeft een veelheid aan technieken waarmee je doelgericht leert communiceren en je eigen gedrag en dat van anderen kan aansturen. Familieopstellingen ten slotte, wordt als vierde invalshoek gebruikt om verborgen belemmeringen binnen relaties, familie en/of organisatiesystemen zichtbaar te maken. Een opleiding voor iedereen die op een praktische en heldere manier zichzelf en anderen wil leren kennen en/of mensen wil leren begeleiden, adviseren en ondersteunen.

Doel en resultaat opleiding persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie

Het doel van de tweejarige opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie` is autonomie ontwikkeling.
Tijdens deze opleiding maak je wezenlijke veranderingen door en ga je anders in het leven staan. In dit bijzondere proces leer je jezelf diepgaand kennen, voorbij je blinde vlekken. Je gaat jezelf en anderen écht begrijpen, omdat je drijfveren, levenspatronen en onderstromen in de communicatie leert herkennen en belemmerende overtuigingen leert veranderen. Hierdoor blijf je dicht bij jezelf en je eigen autonomie. Het samenwerken- en leven wordt begrijpelijker en eenvoudiger.
Daarnaast krijg je handige tools aangereikt om mensen professioneel te begeleiden of effectiever aan te sturen. Je leert over de psychologie van mensen waardoor je preciezer kan intunen op ieder mens afzonderlijk en begrijpen waarom ieder doet wat hij doet. Je ontdekt wat er gebeurt in de communicatie tussen jou en de ander, wat je tegenhoudt om iemand aan te spreken of feedback te geven of waardoor iets wat jij initieert weerstand oproept. Kortom, een praktische, zeer complete opleiding waarin je veel inzicht in jezelf krijgt, je leert beter samen te werken, te begeleiden en problemen op te lossen. Je maakt een flinke sprong in je persoonlijke én professionele ontwikkeling.

Competenties

In deze opleiding ontwikkel je jezelf verder in de volgende competenties (op alfabetische volgorde): Aanpassingsvermogen, aanspreken op gedrag, assertiviteit, afstand bewaren, analytisch vermogen, betrokkenheid, coachen, collegialiteit, confronteren, doelen stellen, doorvragen, empathie, flexibiliteit, feedback geven, feedback ontvangen, gespreksvaardigheid, individugericht leiderschap, interpersoonlijke sensitiviteit, impact hebben, inlevingsvermogen, luisteren, mensgericht leiderschap, motiveren, mensenkennis, onafhankelijkheid, ontwikkelen van medewerkers, overtuigingskracht, observeren, samenwerken, sensitiviteit, sociabiliteit, verantwoordelijk, zelfkennis, zelfontwikkeling, zelfsturing, zelfvertrouwen, zelfreflectie en zelfmanagement.

Werkwijze

Professionele communicatie gaat gepaard met persoonlijke ontwikkeling. Dit is niet los te koppelen. Om die reden wordt van deelnemers verwacht dat zij bereid zijn hun eigen functioneren en de effecten daarvan op de omgeving te onderzoeken en ter discussie te stellen. Persoonlijke ontmoeting en persoonlijke aandacht kenmerken dan ook de werkwijze van deze opleiding.
Theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen, gerelateerd aan persoonlijke inbreng en vragen van deelnemers. Met behulp van gevarieerde werkvormen worden deelnemers tot activiteiten uitgenodigd. Deze ervaringsgerichte manier van werken is ondersteunend bij zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Wat breng jij bijvoorbeeld als persoon mee en hoe reageert jouw omgeving, collega, medewerker, leidinggevende of cliënt op jou?
Met iedere deelnemer maken we een leercontract. Hierin spreken we af welke doelen je wilt realiseren tijdens de opleiding.

Inhoud

We gaan in op persoonlijke ontwikkeling en begeleidingsaspecten (professionele communicatie). De theoretische inzichten en werkprincipes van het Enneagram, TA en NLP komen in beide jaren aan de orde. Familieopstellingen en zijnsgeoriënteerd werk (Almaas) zijn hierin ondersteunend. Gedurende de opleiding krijg je oefeningen aangereikt die direct toepasbaar zijn in je in je persoonlijk leven en begeleidingswerk. De volgende onderwerpen en thema`s worden onder meer behandeld: communicatieprincipes, psychologische Spelen, belemmerende overtuigingen, persoonlijkheidsstructuren, patronen & valkuilen, denken, voelen & handelen, ontwikkelingspsychologie, overdracht & tegenoverdracht, projectie & intuïtie, aanwezigheid & contact, vrijheid & autonomie, doelgerichte begeleidingsgesprekken, verborgen contracten, parallelle processen en het Enneagram type-interview.Een uitgebreid overzicht is in de brochure opgenomen die je op deze site kan downloaden.

E-learning

De opleiding wordt ondersteund met een e-learning waarin de belangrijkste begrippen uit de Transactionele Analyse aan de hand van videomateriaal worden uitgelegd.

Intervisie

Om de ervaringen tijdens de opleiding te integreren zijn momenten van reflectie en oefening noodzakelijk. Daarom wordt van de deelnemers verwacht dat zij tussen de cursusblokken deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.

Supervisie

Tweemaal per jaar zijn er supervisiebijeenkomsten. Onder begeleiding van de supervisor werken de individuele deelnemers van de intervisiegroepen aan persoonlijke leerdoelen. Elke intervisiegroep krijgt twee dagdelen per jaar supervisie.

Tijdsinvestering

Een jaargang beslaat 33 dagdelen contact, 2 supervisiebijeenkomsten van elk een dagdeel en tussen ieder blok een intervisiebijeenkomst. In het eerste jaar is tevens (zonder extra kosten) de deelname aan een serie van 4 panelavonden onderdeel van het programma.
De totale studiebelasting voor de lessen, intervisie, supervisie, huiswerk en deelname aan de panelavonden over de gehele duur van de opleiding (twee jaar) bedraagt 390 uur.

Certificering

Het laatste blok van de tweejarige opleiding wordt afgesloten met een onderdeel waarin de deelnemers hun leerervaringen gestalte geven. Wanneer alle blokken zijn gevolgd en het afsluitende onderdeel voldoende is gehonoreerd, ontvang je het Enneagram/TA practitionerscertificaat én het door de NVNLP erkende NLP practitionerscertificaat. De opleidingsuren van deze opleiding zijn erkend door de International Transactional Analysis Asssociation (ITAA) en de European Association for Transactional Analysis (EATA). Voor de opleiding krijg je 120 uur aan erkende TA opleidingsuren. Deze uren kunnen meetellen voor het internationale ‘Certified Transactional Analyst’ (CTA)-examen.

Toelating

Je kunt deelnemen aan de opleiding indien je bereid bent jezelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Voorafgaand aan de opleiding vindt een kennismakingsgesprek plaats. Je maakt dan kennis met een van de trainers, we bespreken je ervaringen en verwachtingen en gaan na of de opleiding bij je past.

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd door:
– NOBCO met 128 PE punten
– LVPW met 150 PE punten
– Registerplein met 81,50 PE punten
– EATA/ITAA met 118 lesuren en 4 uur supervisie van een door  gecertificeerde TA trainer (PTSTA).

Kosten

De investering per jaargang is EUR 2.975, – inclusief documentatiemap, koffie/thee, lunches en een diner in het eerste en laatste blok. Bij inschrijving vóór de onderstaand aangegeven datum krijg je 5% vroegboekkorting op kosten voor het eerste cursusjaar.
Bij de kosten zijn tevens inbegrepen de kosten voor een serie van 4 Enneagramavonden. De genoemde kosten zijn exclusief de kosten voor de benodigde literatuur. De kosten hiervoor ramen wij op circa: EUR 290,-. En exclusief kosten voor eventuele aanvullende individuele begeleiding. Dit is niet verplicht.

Praktische informatie

Start Data / Bijzonderheden Trainers Prijs Inschrijven
25-09-20 Vrijdag/zaterdaggroep:
Blok 1: 25 en 26 september 2020
Blok 2: 23 en 24 oktober 2020
Blok 3: 27 en 28 november 2020
Supervisie: 11 december 2020
Enneagramavond: 11 januari 2021 (type 2 en 4)
Blok 4: 15 en 16 januari 2021
Enneagramavond: 25 januari 2021 (type 1 en 7)
Blok 5: 19 en 20 februari 2021
Enneagramavond: 15 maart 2021 (type 5 en 8)
Blok 6: 26 en 27 maart 2021
Enneagramavond: 29 maart 2021 (type 3, 6 en 9)
Supervisie: 16 april 2021
Blok 7: 28 en 29 mei 2021
Blok 8: 25 en 26 juni 2021

Bij inschrijving vóór 1 juli 2020 krijg je 5% vroegboekkorting op de kosten van het eerste cursusjaar .

Elly Voorend (PTSTA), Piet van Haaster (MSc TSTA) en Steven Cornelissen € 2.975,- per jaar Schrijf in
Optie nemen
24-11-20 Doordeweeksedagen-groep:
Blok 1: 24 en 25 november 2020
Blok 2: 14 en 15 december 2020
Enneagramavond: 11 januari 2021 (type 2 en 4)
Blok 3: 19 en 20 januari 2021
Enneagramavond: 25 januari 2021 (type 1 en 7)
Supervisie: 27 januari 2021
Blok 4: 17 en 18 februari 2021
Enneagramavond: 15 maart 2021 (type 5 en 8)
Blok 5: 17 en 18 maart 2021
Enneagramavond: 29 maart 2021 (type 3, 6 en 9)
Blok 6: 13 en 14 april 2021
Supervisie: 25 mei 2021
Blok 7: 1 en 2 juni 2021
Blok 8: 30 juni en 1 juli 2021

Bij inschrijving vóór 1 september 2020 krijg je 5% vroegboekkorting op de kosten van het eerste cursusjaar.

Elly Voorend (PTSTA) en Piet van Haaster (MSc TSTA) € 2.975,- per jaar Schrijf in
Optie nemen
Brochure downloaden

Reacties van deelnemers

Karin Szpak, Arts

‘Ik heb de opleiding ervaren als een geschenk voor mezelf, ben me bewust geworden van mijn patronen in communicatie met anderen. Onder andere: wat drijft me? Wat zijn mijn valkuilen? Thuiskomen bij mezelf, fijne en minder fijne eigenschappen van mezelf onder ogen zien en ten volle durven aanvaarden.
Geleerd dat ik nooit méér met een ander in contact kan staan dan dat ik met mezelf ben. Dat heeft impact op me gehad. Ben hier heel dankbaar voor.’

Marijke

‘Ik heb geleerd dat ik niet alleen sta. Dat ik mezelf mag laten zien, daarmee tot mijn recht kom én anderen daarmee ook tot hun recht laat komen.
In de groep worstelen we vaak met dezelfde subjects, verrassend en opluchtend. Delen met elkaar geeft intimiteit, is verfrissend en heel bemoedigend. Geleerd dat de boodschap van dreiging van gevaar een overlevingsmechanisme was van mijn moeder, niet van toepassing op mij: de knop kan om!’

Paul Martin Raspe, TV producent/gespreksleider

‘De doelstelling van deze opleiding is toewerken naar autonomie. Ik heb een flinke jas uitgedaan gedurende de twee jaren die deze opleiding duurt. Vooraf had ik met mijzelf afgesproken er volledig voor te gaan en wat zich aan zou dienen aan te gaan. Het werd een fantastische, maar ook intensieve ontdekkingsreis, waarin ik dichter bij mezelf ben gekomen dan ooit tevoren. Hierdoor kreeg ik veel meer inzicht in hoe ik contact maakte met anderen, waarna ik leerde vanuit mijn eigen autonomie contact te maken. Dit heeft een grote verandering teweeg gebracht in mijn werk- en sociale leven. Corael Opleidingen biedt een veilige leeromgeving met goede persoonlijke begeleiding om deze ontdekkingsreis stap voor stap te ervaren. Ik kom er als herboren uit! De begeleiding is er al, de rest is aan u. Ik beloof u: het is zeer de moeite waard om via deze ‘reis’ uw leven te verrijken.’

Anoniem

‘Bij Corael kwam ik terecht in een warm bad. In een warme, vertrouwde omgeving heb ik mijn groeiproces doorgemaakt en heb ik mogen ervaren dat ik er als mens mag zijn en er ook een plek voor mij is in deze wereld.’

Judith Poppeliers, Trainer/coach

‘Een prachtige opleiding. Juist de combinatie van Enneagram, Transactionele Analyse, NLP en familieopstellingen maakt ’t enorm krachtig. Hierdoor krijg je vanuit verschillende invalshoeken en methodieken zicht op je eigen gedrag en dat van de ander. Daarbij voldoende handvatten om patronen te doorbreken, écht te veranderen dus! De opleiding ondersteunt de weg naar authenticiteit op een effectieve en waardevolle manier.’

Mieke, Afdelingshoofd Anesthesie

‘Prachtige opleiding die professionele en persoonlijke groei combineert. Een ervaring die je meeneemt voor de rest van je leven.’

Fiona Willemse, Teamleider

‘Mooi om samen persoonlijk te groeien!’

Anoniem

‘Ik heb echt inzicht in mijn persoonlijkheid gekregen. Ben geconfronteerd op een liefdevolle wijze door de leiding, maar ook door de groep. Ik heb de kracht van het leereffect van de groep echt mogen ervaren.’

Dennis Sluimer, Directievoerder gemeente Rotterdam

‘Letterlijk van rups tot vlinder.’

Alies Alberts, Zelfstandig trainer en coach

‘Prachtige opleiding vol diepgaande inzichten en methodes waar ik de rest van mijn leven de vruchten van zal plukken op persoonlijk en professioneel niveau.’

Anoniem

‘Wie naar zijn diepe lagen wil kijken zou deze kans moeten pakken 😊’

Astrid den Besten, Programma manager Internationaal Ondernemen

‘Een prachtige leidraad/tool voor een innerlijke zoektocht die mij dichter bij mijzelf en anderen heeft gebracht. Een aanrader voor als je jezelf met al je valkuilen en kwaliteiten beter wilt leren kennen en sturen.’

Anoniem

‘Met de samenvoeging van een aantal ‘stromingen’ en de integratie daarvan wordt een stevige basis gelegd waar je praktisch mee verder kunt. De verschillende stijlen van de trainers vullen elkaar prima aan!’

Joris Hellevoort, Boswachter

‘Een fijne en veilige leeromgeving waar ieder individu tot zijn recht komt!’

J. van Hamersveld, Ondernemer

‘Aan jezelf werken is mooi en eigenlijk altijd nodig!’

Anoniem

‘Ik heb hele mooie handvatten gekregen om mijzelf te ontwikkelen en hoe ik dichterbij mezelf en bij mijn gevoel/innerlijk kind kan komen.’

Anoniem

‘De combinatie van Enneagram, Transactionele Analyse en NLP was zeer inzichtgevend. Ik ben blij dat ik de opleiding gedaan heb.’

Anoniem

‘Gedegen opleiding met tijd en ruimte voor echte reflectie op jezelf en in contact met de ander.’

Evelien Abendanon, directeur Teachers in Media BV filmproductiemaatschappij

Mijn contacten zijn persoonlijker geworden
‘Mijn leerdoel was om meer in contact te komen met mijzelf, omdat vanuit deze ontwikkeling het ook fijner is contact te maken met een ander.
De opleiding heeft mij een mooi inzicht gegeven in mijzelf en in mijn valkuilen en mijn strategieën die ik inzet.
Ik herken mijn eigen gedragspatronen veel beter. Als ik in een oude valkuil stap, herken ik dat direct.
Mijn contacten zijn intenser en persoonlijker geworden. Door de ontmoeting met zoveel verschillende mensen in de opleiding heb ik meer ruimte naar anderen gekregen en ben ik veel minder oordelend. Ik ben milder geworden. Ik gun iedereen deze bijzondere ervaring.’

Liesbeth Ledeboer-Van Hoof, personeelsfunctionaris

Sneller kunnen inspelen op de ander
‘Ik ben blij dat ik mezelf `dit waardevolle cadeau` twee jaar geleden heb gegeven en kan het iedereen aanraden! Tijdens de opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie` heb ik de mens `van binnenuit` leren kennen. Ik ben er zelf meer mens van geworden en kan de ander meer in zijn eigenheid ervaren. Bovendien ben ik evenwichtiger geworden en steeds beter in staat om dicht bij mezelf te blijven. Het is een leerweg waarvan ik geniet en waarin ik me nog steeds verder ontwikkel.

Professioneel gezien doorzie ik eerder wat er in de samenwerking gebeurt en kan ik daar sneller op inspelen. Gedurende twee jaar heb ik intensief naar mezelf gekeken en met studiegenoten in oefeningen en intervisiegroepen samengewerkt. Hierdoor komen de verschillen in persoonlijkheden steeds op andere manieren naar voren. Hoe reageert ieder vanuit zijn perspectief, met andere drijfveren, gevoeligheden, valkuilen en eigen patronen. Om van dichtbij die ander diepgaand te mogen ontmoeten, was voor mij zeer leerzaam.’

Marco Vos, begeleider van mensen met een verstandelijke beperking

Een baan vinden die op mijn lijf is geschreven
‘Bij Corael heb ik echt verrijkende ervaringen opgedaan tijdens de opleiding `Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie`, want dit traject heeft mij onder andere geholpen om een loopbaankeuzeprobleem op te lossen. Ik ben goed in talen, daarom speelde ik met de gedachte om me te gaan specialiseren in vertaalwerk. In een beroepskeuzetraject was ik daar ook op uitgekomen. Toch bleef er iets knagen.

In verschillende soorten banen ben ik vastgelopen. Vanuit mijn omgeving kreeg ik geregeld te horen dat werken in de gezondheidszorg iets voor mij zou zijn. In de oefening `Logische Niveaus` heb ik bij Corael onderzocht en ervaren hoe het zou voelen als ik ervoor zou kiezen om in de zorg te gaan werken. Via verschillende stappen ervoer ik wat het maken van die keuze voor mij zou betekenen op verschillende niveaus. Ik kwam erachter dat dit goed en kloppend voelde.

De oefening verduidelijkte bovendien dat het werken met ouderen of met mensen met een verstandelijke beperking in een toekomstige baan mij aansprak. Dit ben ik verder gaan onderzoeken.
Daarnaast waren er nog veel obstakels uit het verleden die mij belemmerden. Hieraan heb ik ruimschoots kunnen werken en het gaat nu veel beter met me. Ik sta dichter bij mezelf en durf me in contact met anderen kwetsbaarder op te stellen; iets wat ik voorheen vermeed.
Inmiddels werk ik ruim anderhalf jaar als begeleider bij een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, en heb ik het eerste jaar van een zij-instroomopleiding bij het ROC afgerond. Ik ben enorm blij met mijn keuze en ga met plezier naar mijn werk!’

Dong Yun Engels, ICT adviseur

Een verborgen geschiedenis kwam boven
‘Persoonlijk ontwikkelen vond ik in het begin best eng. Toch voelde ik me snel veilig in de groep, omdat ik mag zijn wie ik ben. Die angst maakte snel plaats voor nieuwsgierigheid, compassie en vooral enthousiasme en plezier. Mijn grootste overwinning is dat ik mijn gevoelens heb leren uiten. Hierdoor heb ik hele mooie contacten kunnen leggen met mijn medestudenten en mensen om me heen. Ik ga nu bewuster om met mijn valkuilen en richt me op mijn kwaliteiten, waardoor ik beslissingen heb genomen die mijn leven een positieve wending gaven. Zo heb ik bijvoorbeeld een leuke andere baan gevonden en ben ik mijn roots gaan zoeken. Een verborgen geschiedenis kwam boven.’

Roeland Visser, trainer ICT applicaties

Op zoek naar de essentie in mijzelf en de ander
‘Nooit had ik kunnen vermoeden dat contact met een ander zo bijzonder kan zijn. Ik heb dat contact met 17 prachtige mensen mogen maken. Mensen die onder de bezielende begeleiding van de Corael-trainers hun masker hebben durven afzetten en zich laten zien in al hun echtheid.
Ik begin mij steeds meer te beseffen dat aandacht voor anderen begint bij aandacht voor mezelf. Die ruimte ervaar ik ruimschoots, samen met het respect. Ont-wikkelen, is wat ik doe. Stukje bij beetje wikkel ik de schil af die zich als een beschermende laag om mij heen heeft gevormd. De schil (ego) heeft zijn diensten bewezen, maar hoeft er niet altijd meer te zijn.
Op zoek naar de essentie in mijzelf en de ander schept een heel bijzondere band. Ik kijk met warme gevoelens terug op het afgelopen jaar en verheug me op het weerzien van mijn groepsgenoten in het tweede jaar. Ik voel mij een bevoorrecht mens. Ik ben namelijk niet alleen persoonlijk, maar ook professioneel in mijn werk als trainer enorm gegroeid.’

C.J. de Swart, directeur Basisschool

‘Informatief, leerzaam, confronterend met een hoge opbrengst!
Dóen, als je iets aan en voor jezelf wilt doen!’

Anne Arink, Schoolleider Primair Onderwijs

‘Ik ben mij veel bewuster geworden van hoe ik in elkaar steek en dat ik vandaar uit de keuzes heb gemaakt die ik heb gemaakt in mijn leven. Nu voel ik die neiging nog steeds, maar ik heb een pauzeknop in de buurt. Ik heb ook zicht gekregen op mijn levensmissie en op mijn innerlijke geluk, de bron daartoe en dat geeft kracht, richting en rust. Mijn vuur is gaan branden. Ik ben jullie dankbaar dat jullie je inzetten voor deze opleiding, waarmee je direct bijdraagt tot een betere wereld, met gelukkiger, beter op zichzelf en dus op anderen afgestemde mensen!’

Laura Platte

‘Ik heb geleerd om geen strijd meer met anderen aan te gaan, mijn kwetsbaarheid meer te laten zien, geen oordeel te vellen, niet in te vullen en de controle los te laten.’

Jacqueline van der Vorst, productmanager

Ik ben ontzettend dankbaar voor de inzichten die ik heb opgedaan en waardoor mijn ego minder prominent en mijn eigen “ik” meer prominent aanwezig kan zijn.’

M. Giezen

‘Deze opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie was voor mij een mooie, moeilijke, emotionele reis, ik had het voor geen goud willen missen. Het is het mooiste geschenk wat je jezelf kunt geven.’

Lia Assmann

‘Het is een prachtige opleiding! De opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie. Corael heeft mij geleerd om mezelf en mijn dierbaren eindelijk weer te zien staan!!! Een echte aanrader!!!’

Marjan Smetsers, loopbaancoach

‘Ik heb onder andere zelfacceptatie geleerd. Hierdoor heb ik het niet meer nodig om de dramaqueen te zijn, maar kan ik op een zachte manier mijn emoties laten zien. Ik heb geleerd om in het moment te kunnen reageren, om intimiteit te delen en om uit het oordeel te blijven. Ik ben een blijer mens.’

Patricia

‘De opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie heeft mijn leven verrijkt op een manier die onbetaalbaar is gebleken.’

Cor van der Blom, senior projectmanager

‘Deze opleiding persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie heeft mij enorm geholpen om inzicht te krijgen in communicatieprocessen en hoe persoonlijke kwesties hierop van invloed zijn.’

Charlotte Kruls, project HR medewerker

‘Ik heb geleerd autonomer in het leven te staan. meer op te komen voor mezelf (assertiever geworden) en mijn mening ook uit te spreken. Daarnaast heb ik in de laatste paar maanden inzicht gekregen in bepaalde patronen van mezelf. Ik begrijp hierdoor mezelf een stuk beter. In plaats van dat ik mezelf veroordeel op dit gedrag, voel ik me een stuk rijker met dit inzicht.’

Stef Verf

‘In deze opleiding heb ik geleerd naar mezelf te kijken met begrip en liefde. Hierdoor kan ik nu ook naar anderen kijken en luisteren met begrip en soms zelfs met liefde en compassie.’

Toon Weemers

‘Ik heb geleerd in deze opleiding persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie dat ik er toe doe, dat ik mijn gevoelens mag hebben en mag uitten. Ik ben dichter bij mijn gevoel gekomen en ben me meer bewust geworden eerder te uiten dat ik iets voel, ook al kan ik het nog niet plaatsen.’

Anoniem

‘Een prachtige ontdekkingsreis met veel nieuwe inzichten en ontmoetingen!’

Boudewijn

‘Ik heb geleerd vanuit mijn Volwassene te reageren op mijn moeder, mijn partner en anderen. Ik wordt gezien doordat ik mijzelf laat zien. Deze inzichten zijn onbetaalbaar voor gezonde stabiele relaties!’

Anoniem

‘Een groot cadeau voor mezelf!’

Anoniem, beleidsadviseur Werk en Inkomen

‘Een mooie opleiding. Door deze opleiding heb ik meer inzicht in mezelf gekregen. Door me open en kwetsbaar op te stellen sta ik nu meer in verbinding met mezelf en de ander.’

Anoniem, grafisch vormgever

‘Deze opleiding is zo verrijkend en brengt me steeds dichter bij mijn essentie. Eigenlijk vind ik dat iedereen zoiets ooit in zijn/haar leven zou moeten kunnen doen.’

Anoniem

‘Cadeau voor mezelf, deze 2 jaar!’

Anoniem

‘De combinatie van NLP en TA was zeer ondersteunend in mijn proces van maken van ingrijpende keuzes in mijn leven.’

Olivia Geertsema

‘Ik heb prachtige inzichten gekregen in mijzelf en anderen. Dat het belangrijk is mijzelf te ontwapenen om te groeien. Met name door de TA inzichten, dramadriehoek, Enneagram, OVK en NLP.’

Anoniem

‘Mooie opleiding die veel inzicht heeft gegeven en smaakt naar meer!’

Pieterjan Mols, adviseur HRM

‘De opleiding heeft me inzicht gegeven in het hoe en waarom ik communiceer op de wijze waarop ik dat deed, hoe dat over kwam en tegen welke problemen ik op liep. Heb daarin grote stappen kunnen zetten. In mijn werk kunnen toepassen, meer uit gesprekken kunnen halen. Dat iedereen oké is en zijn/haar eigen weg heeft te gaan. Dat heb ik leren inzien en accepteren.’

Robbert, adviseur

‘Goede opleiding met een breed palet aan inzichten en interventies die je werkelijk helpen in je persoonlijke en professionele interacties.’

Anke, HR manager

‘Ik heb echt genoten van de spontane, scherpe en genuanceerde wijze waarop Elly soms een stuk theorie introduceerde of uitlegde. Dank jullie wel Piet en Elly!’

Debby ten Brink, communicatieadviseur

‘De opleiding persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie heeft mij laten zien hoe belangrijk de verbinding is met jezelf en de ander. Communicatie is de verbinding!’

Monique, Manager kinderopvang

‘Geweldige opleiding, die ik iedereen aan wil raden. Een cadeautje voor jezelf. De start voor een nieuwe fase, had ik jaren eerder moeten doen. Smaakt naar meer!’

Ruud Oerlemans, technische beheerder gemeente Tilburg

‘Hoe mooi om te ervaren dat alles begint bij jezelf.’

Pauline Mulder, eigenaar communicatiebureau

‘Het inhoudelijk programma zit supergoed in elkaar. Piet en Elly zijn ieder op hun specifieke (en soms overlappende terrein) zeer (des)kundig. Eigenlijk zou een dergelijke opleiding standaard aan iedereen aangeboden moeten worden.’

Anoniem

‘Op een respectvolle manier worden de (soms oncomfortabele) onderwerpen behandeld en uitgediept. De opleiding biedt een mooie combinatie van theorie en praktijkoefeningen. Er wordt goed aandacht besteed aan verbinding en veiligheid in de groep.’

Anoniem

‘Top vind ik de intimiteit en vertrouwen dat gecreëerd wordt, de veiligheid, de professionaliteit van de trainers, de afwisseling tussen theorie en oefening en diepgang. Een top opleiding voor iedereen die ervoor openstaat om over zichzelf te leren!’

Rob Schildhuis, Directeur

‘Verworven inzichten, vaardigheden hebben positief bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Is een cadeau voor de rest van mijn leven!’

Rokus, zelfstandige

‘Mooie integrale verdiepende opleiding van Enneagram, Transactionele Analyse, NLP en Familieopstellingen. Ik laat wat achter!’

Anoniem

‘Wat ik heb geleerd is boven verwachting, een cadeautje dat ik aan mijzelf heb gegeven. Je zou het niet bedenken…’

Anoniem

‘Een diepte investering in jezelf, waar je een leven lang van kan profiteren.’

Mariska Kuus, projectmanager politie

‘In de onderstroom ligt de oplossing.’

Erik van Nieuwburg, freelance IT

‘Ik heb geleerd meer mindful te zijn naar mezelf. Mijn grenzen te onderzoeken en te bewaken. Mijn gevoel (onder)zoeken, leren erkennen. Daarnaast helpt de theorie van Enneagram, Transactionele Analyse en NLP me actief. Ik verbind me nu met veel meer mensen. Fijne coaches met verschillende stijlen.’

Anoniem

‘Ik denk dat deze opleiding voor velen grote impact heeft op het toekomstig leven. Jullie initiatief heeft mooie gevolgen! Dank daarvoor!’

Mieke van Kleinwee, bedrijfsmaatschappelijk werker

‘Wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet en me persoonlijk en professioneel verder heb kunnen ontwikkelen.’

Erwin van Wijk, toegevoegd-gerechtsdeurwaarder

‘Corael Opleidingen heeft mij een veilige leeromgeving en gereedschappen geboden om mijn gedrag en het effect daarvan op mijzelf en anderen te bezien, daaraan te sleutelen en opnieuw te ervaren. Dat maakt dat ik nu sterk gefocust ben op haalbare doelen, een autonome kijk heb op persoonlijke en zakelijke relaties zonder daarbij (mij in) het contact te verliezen.’

Natalie Jacobs, zelfstandig ondernemer en docent frans

‘Prachtige opleiding, die ik iedereen gun om jezelf beter te leren kennen, ook in contact met anderen.’

Anoniem

‘Ik heb veel meer rust gekregen en ben milder geworden voor anderen en mijzelf. Ik heb een mooi inzicht gekregen in mijzelf en wat mijn invloed op de ander is. Ik heb veel aan het onderwerp overdracht gehad, hoeveel invloed dat kan hebben in het contact. Prettig en professioneel begeleid, de chemie tussen de trainers. Bedankt!’

Helen-J, projectassistent

‘De opleiding TA/NLP/Enneagram heeft mij veel inzicht gebracht in mijn gedrag, mijn overtuigingen en andere belemmerende gedragspatronen. In 2 jaar tijd heb ik veel vooruitgang geboekt en ben ik gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Deze opleiding vind ik waardevol genoeg om aan ieder aan te raden.’

Janine Versteeg, logopedist in kinderrevalidatie

Door deze opleiding ben ik veel beter in staat lastige gesprekken met ouders van cliënten te voeren. Ik ben milder naar mezelf en naar de ouders. Door deze opleiding durf ik vrijer te bewegen in het dagelijks leven en mezelf meer te laten zien!’

Annelotte

‘Bij de kennismakingsavond voelde ik binnen enkele minuten “hier zit ik goed”.’

Ellen, communicatieadviseur

‘Voor iedereen die zichzelf beter wil doorgronden en op een constructieve manier met ‘moeilijke’ of ‘lastige’ situaties van zichzelf wil leren omgaan is dit een hele mooie opleiding! Een feest van herkenning!’

Anoniem

‘De opleiding heeft mij echt verrijkt. Ik ben veel helderder in mijn communicatie geworden en krijg daar mooie reacties op terug. Ook heb ik ervaren dat kwetsbaarheid kracht is.’

R. Stouwdam, opleidingsadviseur

‘Voor je persoonlijke ontwikkeling en het op een dieper niveau in contact komen met anderen heeft deze opleiding enorm geholpen.’

Tonny van Zelm

‘Als je jezelf een cadeautje gunt, ga deze dan uitpakken!!’

Dyonne Heijnen, beleidsadviseur/jurist

‘De mooiste spiegel voor zelfinzicht en zelfbewustzijn, die je je maar kunt voorhouden!’

Jasper Voskuilen, 16+ jongerencoach

‘Fantastisch! Eigenlijk zou iedereen dit op school moeten krijgen.’

Berdine Vos, freelance kandidaat notaris

‘Deze opleiding heeft een hele nieuwe wereld voor mij geopend en mij geleerd dat ik mezelf gelukkig kan maken.’

Margret Grootscholten, P&O manager

‘Een onvergetelijke ervaring van 2 jaar leren en voor jezelf zorgen in een veilige omgeving.’

Jelle Geerts, operationeel manager

‘Ik ben de training begonnen met als doel om effectiever veranderingen door te voeren. Wat ik heb geleerd is dat echte verandering begint bij jezelf en hoe je naar de ander kijkt.’

Anoniem

‘Van alle opleidingen die ik ooit heb gevolgd, is deze verreweg het meest nuttig en waardevol geweest.’

Mirella Markus, teammanager

‘De opleiding heeft me enorm geholpen bij het verkrijgen van een goede balans tussen presteren, praktiseren en spelen. Ik kan nu genieten van het leven. Daarnaast ben ik de ander beter gaan begrijpen. Enneagram, TA, Familieopstellingen en NLP is wat mij betreft een gouden mix!’

Saskia van Haaren, museum professional

‘De tweejarige opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie voelt als een groot cadeau: je leert er om diepgaand naar jezelf te kijken en het brengt je een stap verder in persoonlijke groei waardoor je zowel privé als in werk anders in het leven staat.’

Yvonne Lokhorst

‘Een mooie combinatie van persoonlijke ontwikkeling en verrijking op het gebied van communicatie, waarin alle stromingen elkaar mooi aanvullen.’

Anoniem

‘Ik heb veel stappen kunnen zetten in de ontwikkeling van mijn eigen autonomie. Ik heb inzicht gekregen in mijn valkuilen, handvatten hoe hier mee om te gaan en vanuit mijn eigen kracht en kwaliteiten te gaan leven en doen. Mijn vertrouwen is gegroeid en het heeft me waardevolle inzichten opgeleverd voor zowel mijn persoonlijke als mijn professionele ontwikkeling.’

Sandra van Beek, hoofd praktijkbureau van een Hogeschool

Het bijzondere aan deze opleiding is dat er naar thema’s gekeken wordt vanuit 4 invalshoeken: Enneagram, TA, NLP en Systemisch werk. Ik vond het een mooie ervaring die me zowel in mijn werk als op persoonlijk vlak enorm veel heeft gebracht.’

Aaldrik Scholtens, business controller

‘Bij Corael heb ik geleerd om van ‘je/jullie’ naar ‘ik’ te communiceren. Op een zeer prettige positieve manier heb ik geleerd feedback te ontvangen en te geven.’

Petra Edelman, zorgmanager

‘Brede opleiding waardoor ik mij goed heb kunnen ontwikkelen. Ik ben een rijker mens geworden, leef intenser omdat ik beter luister, mij meer verdiep in mijzelf en de ander. Begrijp vooral mijzelf beter, waardoor ik de ander ook beter kan begrijpen.’

René Sjouwerman

‘Prachtige opleiding die je een hele brede basis geeft met Enneagram, TA, Familieopstellingen en NLP. Het resultaat: persoonlijk inzicht en coachingsvaardigheden.’

Anoniem

‘Liefdevolle, respectvolle voedende en luchtige manier van begeleiden. Het maken van de jaaropdrachten is een uitstekende manier manier om het geleerde te integreren.’

Micky Jansen, projectmanager mediaproducties

‘Tijdens de tweejarige opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie ben ik dichter bij mijzelf gekomen. Door het inzicht in mijn valkuilen én die van anderen heb ik mijn communicatie met de ander kunnen verbeteren. Met als resultaat ‘echter’ contact en daarnaast meer innerlijke rust.’

Monique Brak, onderneemster agrarische sector

‘Corael = Confronteren, Observeren, Raken, Assertief, Eerlijkheid en Loslaten.
Corael = Creatief, Oplossingsgericht, Ruimte, Aandacht, Enthousiast en Lachen.’


Interessant? Deel